Élelmezésvezető

Ágazat megnevezése: Turizmus – vendéglátás
Szakképesítés azonosító száma: 10135003
Szakképesítés megnevezése: Élelmezésvezető
KEOR kód: 1013

A képzés munkaterülete:

Megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre. Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat lát el, és információs rendszert működtet. Munkatervet, takarítási rendet készít. HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz. Beszerzést irányít és ellenőriz. Készletgazdálkodást végez, együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készít az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezi a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Tisztában van a különböző diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat. Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíti az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását.

A képzés megkezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
Szakmai előképzettség:

  • 510132306 Szakács szaktechnikus
  • 510132302 Cukrász szaktechnikus
  • 510132308 Vendégtéri szaktechnikus
  • 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
  • 52 7822 02 Vendéglátó technikus
  • 54 811 01 Vendéglátás-szervező
  • 52 811 01 Vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező
  • 34 811 03 Pincér
  • 34 811 04 Szakács
  • 34 811 01 Cukrász
  • 33 7822 01 Pincér
  • 33 7826 02 Szakács
  • 33 7826 01 Cukrász
  • 54 3434 04 Vendéglátó menedzser
  • 52 7822 02 Vendéglátó technikus
  • 55 7822 01 Vendéglátó szakmenedzser
  • 33 811 02 1000 00 00 Pincér
  • 33 811 03 1000 00 00 Szakács
  • 33 811 01 1000 00 00 Cukrász
  • 42 2 5123 08 20 08 Pincér
  • 42 2 5124 08 20 09 Szakács
  • 42 2 5122 08 20 01 Cukrász
  • 42 9 5129 09 80 12 Vendéglátó menedzser
  • 42 5 3129 16 90 28 Vendéglátó technikus
  • 52 811 02 0000 00 01 Vendéglős
  • 52 811 02 0001 52 01 Vendéglátásszervező
  • 2101 Cukrász
  • 2103 Szakács
  • 2102 Felszolgáló
  • vendéglátás szálloda szakos közgazdász
  • közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon
  • okleveles vendéglátóipari üzemgazdász

Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama:

34 811 03 Pincér, 34 811 04 Szakács, 34 811 01

Cukrász, 33 7822 01 Pincér, 33 7826 02 Szakács, 33 7826 01 Cukrász, 54 3434 04 Vendéglátó menedzser, 52 7822 02 Vendéglátó technikus, 55 7822 01 Vendéglátó szakmenedzser, 33 811 02 1000 00 00 Pincér, 33 811 03 1000 00 00 Szakács, 33 811 01 1000 00 00 Cukrász, 42 2 512308 20 08 Pincér, 42 2 5124 08 20 09 Szakács, 42 2 5122 08 20 01 Cukrász, 42 9 5129 09 80 12 Vendéglátó menedzser, 42 5 3129 16 90 28 Vendéglátó technikus, 52 811 02 0000 00 01 Vendéglős, 52 811 02 0001 52 01 Vendéglátásszervező, 2101 Cukrász, 2103 Szakács, 2102Felszolgáló; vendéglátás szálloda szakos közgazdász, közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon, okleveles vendéglátóipari üzemgazdász előképzettség esetén pincér, szakács, cukrász munkakörben eltöltött összefüggő 2 év szakmai gyakorlat. A gyakorlati időbe nem számít bele: a GYED, GYES időszaka, a harminc napnál hosszabb ideig tartó fizetés nélküli szabadság időtartama, továbbá minden olyan időszak, amikor munkabér kifizetésére nem állt fenn jogosultság.

A képzés időtartama
Óraszám: 100 óra

A képzés munkaerő-piaci relevanciája:

Közétkeztetési feladatokat ellátó intézmény, egység felelősségteljes vezetőjeként, kiemelkedő, speciális szaktudással rendelkezik, magas szinten ismeri a táplálkozástudományt. Az élelmezési részlegek munkáját koordinálja, ellenőrzi. Dietetikusokkal, diétás cukrászokkal és diétás szakácsokkal dolgozik, team szisztéma szerint. A közétkeztetésben egyre nagyobb szerephez jutó diétáknak, táplálkozási érzékenységben szenvedőknek biztosítani tud olyan lehetőséget, amelylyel a táplálkozásukban felmerülő speciális igények szerint képesek megoldást kínálni. A közétkeztetésre folyamatosan megnövekedett igény, munkaerőpiaci hiányt idézett elő ebben a munkakörben, így nagy szükség van a jó élelmezésvezetőkre.

A vizsgára bocsátás feltételei
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

Vizsga: Képesítő vizsga (képesítő bizonyítvány)
Helyszín: akkreditált vizsgaközpont