Virágkötő és virágkereskedő

Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet
Szakképesítés azonosító száma: 08124006
Szakképesítés megnevezése: Virágkötő és virágkereskedő
KEOR kód: 0812

Virágkötő és virágkereskedő képzés munkaterülete
A virágkötő és virágkereskedő dísznövényekből, vágott és cserepes virágokból, zöldekből, szárazvirágból, kellékekből virágdíszeket készít és értékesít. Ismeri a virágkötészet kialakulását, fejlődéstörténetét és stílusait. Precízen használja a virágdísz elkészítéséhez szükséges technikákat, szerszámokat. Szakszerűen tisztítja fel a növényi részeket. Ismeri a legújabb hazai, nemzetközi trendeket. Vásárlóval közvetlen kapcsolatban áll. Szakszerű tájékoztatást ad a növények gondozásáról, igényeiről és a virágdísz használatáról. Csapatban képes dolgozni és együttműködni a szakmai munkában résztvevőkkel. Önálló cégalapításra képes és a jogszabályoknak megfelelően üzemelteti azt. Ismeri a bizonylatolás alapvető dokumentumait. Árajánlatot és terveket készít, anyagmennyiséget kalkulál. Folyamatosan képezi magát. Gyakorlati szinten használja a közösségi média adta lehetőségeket, népszerűsíti munkáit, vállalkozását. Tudatos szakemberként készletgazdálkodást vezet, forgalmat tervez.

A szakképesítéssel rendelkező képes

 • Munkavégzéshez megfelelő szerszámokat és eszközöket választ, karbantart.
 • A virágkötészet szabályait és törvényszerűsége it betartva készíti termékeit, felhasználva a szakma kiemelkedő szereplőinek tapasztalatait, ötvözve a korszerű technikákkal.
 • Munkája során a felhasznált növény neveket tudományos néven, latinul és magyarul használja.
 • Szakszerűen előkészíti, feltisztítja az élő növényi részeket, kellékeket, kiegészítőket a további felhasználásra. A növény igényeinek és a maximális élettartamhoz szükséges eljárásokat használja munkája során.
 • Virágcsokrokat, tűzött virágdíszeket, díszkoszorúkat, kegyeleti díszeket, száraz és selyemvirág készítményeket, ajándékcsomagolásokat, növény összeültetéseket, térdíszeket szezonális dekorációkat készít.
 • Alkalmi (esküvői, kegyeleti) és egyéb rendezvények, események virágdíszeit tervezi és készíti. Anyagmennyiséget kalkulál és árajánlatot készít. Figyelembe veszi a vásárló egyéniségét és igényeit az ajánlat, dekoráció elkészítésekor.
 • Üzlete népszerűsítése érdekében használja a közösségi média lehetőségeit. Népszerűsítő fotókat, posztokat, bejegyzéseket készít, kezel.
 • Tájékoztatja a vásárlót a termékről, szolgáltatásokról. Tanácsot ad az élő növények gondozásáról, azok igényeiről. Figyelembe veszi az aktuális szezont az élőnövény kínálatának tervezésekor.
 • Önálló vállalkozást alapít, működtet.
 • Megtervezi a napi, heti, havi munkafolyamatokat. A jogszabályoknak megfelelően képes elkészíteni a heti, havi munkabeosztásokat, szabadságterveket.
 • A szezonoknak és az igényeknek megfelelően elkészíti a beszerzést segítő táblázatokat, rendeléseket. A különböző értékesítési időszakoknak megfelelően terveket készít az értékesítés elősegítéséhez.
 • Kezeli a pénztárgépet, szigorú számadású bizonylatokat, nyugtát és számlát állít ki kézzel vagy online formában.
 • Árut rendel, megrendeléseket összesít, anyagkalkulációt készít. Kapcsolatot tart a beszállítókkal. Elektronikusan vagy offline ajánlatokat fogad, értékel. Figyelemmel kíséri az árakat és a minőséget. Az árak, minőség és vásárlói igények figyelembevételével választja ki beszállítóit.
 • Alkalmazza a tűz és balesetvédelmi és munkavédelmi szabályokat.

Virágkötő és virágkereskedő képzés megkezdésének feltételei
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges

Virágkötő és virágkereskedő képzés időtartama
Óraszám: 800 óra

Virágkötő és virágkereskedő képzés munkaerő-piaci relevanciája
Jelenleg Magyarországon közel 8000 virágüzlet/virág elárusítóhely van. A virág ott van az élet minden területén. Végig kísér bennünket a születéstől a halálig. Az elmúlt években lecsökkent a valós szakmai tudással munkaerő piacra kerülő szakemberek száma, így egy megfelelő képzéssel lehet csak pótolni a kieső munkavállalói létszámot. A magas szintű szakmai tudás gazdasági oldalról sok előnnyel jár. A jó szakember jövedelmező üzletet működtet, magasabb árbevétellel rendelkezik, így teremtve meg az anyagi biztonságot saját maga és munkatársai részére. A munkaerő piaci tapasztalat alapján a virágkötő és virágkereskedő népszerű szakma és valós igény a színvonalas oktatás. A virágüzlet stratégiai partnere a hazai termelésnek. Közvetlen kapcsolata van a termelővel, gyártóval, beszállítóval, így ráhatása van az agráriumban előállított termékek értékesítésére is.

A vizsgára bocsátás feltételei
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Vizsgatevékenység: írásbeli és projektfeladat (gyakorlati)
Vizsga: Képesítő vizsga (képesítő bizonyítvány)
Helyszín: akkreditált vizsgaközpont