Szakácssegéd

Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
Részszakma megnevezése: Szakácssegéd
KEOR kód: 9236

Szakácssegéd képzés munkaterülete
A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése. Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi. Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése. Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez. Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása. Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi.

Szakácssegéd részszakmával rendelkező képes

  • Megérti, értelmezi a felettesei (vezetőszakács, főszakács, élelmezésvezető, főszakács helyettes, élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait.
  • Kiválasztja a zöldség, gyümölcs és húsfélék előkészítéshez, daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat, továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat.
  • Munkáját a vendéglátásra vonatkozó munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végzi.
  • Az ételek receptúráiban szereplő mennyiségeket, kiméri.

Szakácssegéd képzés megkezdésének feltételei
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
• Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

Szakácssegéd képzés időtartama
Óraszám: 600 óra

A vizsgára bocsátás feltételei
a részszakma megszerzésére irányuló képzés teljesítése
Vizsgatevékenység: írásbeli és projektfeladat (gyakorlat)