Pincérsegéd

Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás ágazati alapoktatás
A szakma megnevezése: Pincér – vendégtéri szakember
Részszakma megnevezése: Pincérsegéd
KEOR kód: 5133

Pincérsegéd képzés munkaterülete
A pincérsegéd a különböző vendéglátóipari tevékenységeket folyató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben segédfeladatokat lát el. A Pincér–vendégtéri szakember munkáját segíti, előkészítő és befejező műveleteket lát el. Az étterem berendezését, a terítés előkészületi tevékenységeit, a terítést, az ételek-italok felszolgálásához köthető egyéb előkészületeket végez. Rendezvények esetén, a helyszínt berendezi, az eszközöket előkészíti, segédkezik a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában. Munkaterülete jellemzően állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik. Alapszinten ismeri a hazai és nemzetközi italkínálatot, részben tisztában van a hazai és nemzetközi vendéglátóipari trendekkel, és az ételkészítési alaptechnológiákkal. Folyamatosan képzi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén.

Pincérsegéd képzés megkezdésének feltételei
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
Szakmai előképzettség: nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges

Pincérsegéd képzés időtartama
Óraszám: 600 óra

A vizsgára bocsátás feltételei
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Vizsgatevékenység: projektfeladat (gyakorlati)
Helyszín: akkreditált vizsgaközpont