A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

Tejtermékgyártó




Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A012

Tejtermékgyártó

OKJ 31 541 09

Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A012

Képzés megnevezése: Tejtermékgyártó

Képzés OKJ száma: 31 541 09

Képzés óraszáma: 480 óra

 

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség ( minimum 8. évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség)

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Pályaalkalmassági követelmények:

Elméleti képzési idő aránya: 30%

Gyakorlati képzési idő aránya: 70%

 

A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek,
valamint a vaj, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

 

A részszakképesítéssel rendelkező képes:

- alapanyagokat (tej, tejszín,) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni,
előkészíteni,
- tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni,
- pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani
(fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín,
natúr és ízesített tartós termékek),
- vaj- és vajkészítményeket gyártani,
- különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni,
- túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával,
- sűrített, porított terméket gyártani,
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és
minősíteni,
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
- tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

 

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak:

10900-16 Tejtermékgyártás
10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

 

A(z) Tejtermékgyártó tanfolyam díja: 160 000 Ft

A vizsga díja: 40 000 Ft

A(z) Tejtermékgyártó szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés

A(z) Tejtermékgyártó szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás (541)

Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A(z) Tejtermékgyártó szakképesítéssel leggyakrabban betölthető munkakörök:

  • Elsődleges tejkezelő
  • Fehérsajtkészítő
  • Friss és tartós tejtermékek gyártója
  • Gomolyaalapanyag-készítő
  • Kefir-, joghurtkészítő
  • Keménysajt-készítő
  • Lágysajt-kezelő
  • Ömlesztettsajt-főző
  • Sajtdaráló
  • Sajtérlelő
  • Sajtkészítő
  • Sajtkezelő
  • Sajtpréselő
  • Tej-, tejszínpréselő

A(z) Tejtermékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, valamint a vaj, sajt, ömlesztett sajt, sajtkészítmény, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.A szakkepesites.hu tartalma 

A(z) Tejtermékgyártó szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat (tej, tejszín, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
  • tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni
  • pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani (fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín, natúr és ízesített tartós termékek)
  • vaj- és vajkészítményeket gyártani - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
  • natúr és ízesített friss, érlelt, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
  • tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni
  • munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A(z) Tejtermékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

Szakmai előképzettség:
nincs

Előírt gyakorlat:
nem

Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek

Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek

Szintvizsga:
nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:
30% - elmélet
70% - gyakorlat

A(z) Tejtermékgyártó képzés időtartama: 240 óra

A(z) Tejtermékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10900-12 Tejtermékgyártás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu



Maradt még kérdése? Hívjon: 44 / 500-138







További képzéseink:



Jelenlegi álláslehetőségek:

Csomagoló
Helyszín: Magyarország



Már részt vettél képzésünkön? Tervezed hogy jelentkezel? Oszd meg véleményed másokkal is!

Kérdése van?

Hívjon!44/500-138

EUROPASS

Sikeresen levizsgázó hallgatóinknak lehetőségük van Europass idegen nyelvű bizonyítványt kérni.
A kérelemhez csak kattintson az "Europass kérelem" feliratú gombra:




e-Napló

A Horlux Kft. 2013. januárjától az e-Napló rendszerét használja képzései adminisztrálásához.
Oktatóink itt léphetnek be a rendszerbe:




Képző partnereinknek

OKJ vizsgák szervezése

Vizsgaszervezési tevékenységünk saját tanfolyamainkon kívül kiterjed képző partnereink, és megbízóink szakmai vizsgáztatási tevékenységének ellátására is.
A vizsgabefogadó nyilatkozat kiadásához regisztrálnia kell rendszerünkbe - ha már regisztrált partnerünk, jelentkezzen be:

Keress bennünket a Facebookon!

3555

Bizonyítványát nálunk szerezte

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Lakatos Ferenc már hosszú ideje tervezte, hogy megpróbál kitörni a munkanélküliség kilátástalanságából. Tervei mellé senki nem állt, hitelt senki nem adott az elinduláshoz és a megvalósításhoz. Az állástalanságból egy vidéken, mély szegénységben élő személynek szinte lehetetlen manapság kikerülnie. Ha mégis akkor az már-már csodával határos. A Kiútprogram nem csodát, csupán lehetőséget ajánl, amelyet egyre többen használnak ki. A lehetőség mellé szükség van elhivatottságra, kemény munkára, és persze kitartásra. Lakatos Ferenc a szabolcsi Hodászon él, és tavaly ismerkedett meg velünk. Megragadta a lehetőséget, és a helyi általános iskola beleegyezésével büfét nyitott az oktatási intézmény területén. A tanárok és a diákok részéről is volt igény a büfé működésére, így rugalmasabban és gyorsabban mehetett annak kialakítása. Mára már egy jól felszerelt büfét találunk az iskola udvaron, amely baráti árakkal várja vásárlóit. Lakatos Ferenc, Hodász


Adatkezelési nyivántartási szám: NAIH-91750/2015