A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

Élelmezésvezető




Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A076

Élelmezésvezető

OKJ 52 811 01

Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A076

Képzés megnevezése: Élelmezésvezető

Képzés OKJ száma: 52 811 01

Képzés óraszáma: 500 óra

 

Iskolai előképzettség: érettségi végzettség

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Pályaalkalmassági követelmények:

Elméleti képzési idő aránya: 60%

Gyakorlati képzési idő aránya: 40%

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

 

Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési
üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának
megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző
korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza,
tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet,
kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az
élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez,
felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a
közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja,
allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a
tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal
való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért,esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében
alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

-összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását -népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
-meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a
szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
-kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított
sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén
összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
-dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása
során
-az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
-meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
-értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
-követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
-felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az
allergéneket tartalmazó élelmiszereket
-irányítani a napi élelmezési feladatokat,
-megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a
helyi specialitásokat
-a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot

-meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
-az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és
azok működésének betanítására
-az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
-az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
-gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak,
stb.)
-nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
-előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
-kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések
megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
-irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
-a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
-alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
-értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
-együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
-értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
-felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
-a vezetői kompetenciák érvényesítésére
-a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

 

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak:

11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek
11629-16 Élelmezéstervezés
11627-16 Élelmezési menedzsment
11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat
11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 Foglalkoztatás II.

A(z) Élelmezésvezető tanfolyam díja: 200 000 Ft

A vizsga díja: 40 000 Ft

A(z) Élelmezésvezető képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség:
érettségi végzettség

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:
60% - elmélet
40% - gyakorlat

A(z) Élelmezésvezető képzés időtartama: 500 óra

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu



Maradt még kérdése? Hívjon: 44 / 500-138







További képzéseink:



Jelenlegi álláslehetőségek:

Gépbeállító műszerész
Helyszín: Budapest

HR Team Leader
Helyszín: Tatabánya, Komárom-Esztergom

Hálózati csatlakozás specialista (Debrecen)
Helyszín: Debrecen, Hajdú-Bihar

Hálózat Üzemeltető (Debrecen)
Helyszín: Debrecen, Hajdú-Bihar

AUTÓ KÁRPITOS (car trimmer)
Helyszín: Budapest

Kárpítos £1400 - £1600+
Helyszín: Budapest

Méretes férfi szabó
Helyszín: Budapest

Jogi asszisztens
Helyszín: Budapest IX. ker

Bankett felszolgáló
Helyszín: Budapest V. ker

Recepciós - titkárnő
Helyszín: Dunaharaszti, Pest

Fúrómérnök
Helyszín: Szeged, Csongrád

Fogtechnikus
Helyszín: Négyes, Borsod-Abaúj-Zemplén

Villanyszerelő
Helyszín: Budapest

Nemzetközi referens
Helyszín: Budapest

Senior .NET fejlesztő
Helyszín: Budapest



Már részt vettél képzésünkön? Tervezed hogy jelentkezel? Oszd meg véleményed másokkal is!

Kérdése van?

Hívjon!44/500-138

EUROPASS

Sikeresen levizsgázó hallgatóinknak lehetőségük van Europass idegen nyelvű bizonyítványt kérni.
A kérelemhez csak kattintson az "Europass kérelem" feliratú gombra:




e-Napló

A Horlux Kft. 2013. januárjától az e-Napló rendszerét használja képzései adminisztrálásához.
Oktatóink itt léphetnek be a rendszerbe:




Képző partnereinknek

OKJ vizsgák szervezése

Vizsgaszervezési tevékenységünk saját tanfolyamainkon kívül kiterjed képző partnereink, és megbízóink szakmai vizsgáztatási tevékenységének ellátására is.
A vizsgabefogadó nyilatkozat kiadásához regisztrálnia kell rendszerünkbe - ha már regisztrált partnerünk, jelentkezzen be:

Keress bennünket a Facebookon!

3555

Bizonyítványát nálunk szerezte

Lívia 39 évesen szerezte élete első szakmunkás bizonyítványát Jeles eredménnyel. Történetünk hőse hozzájárult, hogy megosszuk veletek azt a csodát, amit a Horlux Oktatási Központ és a Nyíregyházi Sipkay Szakközépiskola falai között élt meg. Szorongásos betegsége miatt annak ellenére, hogy több képzéssel is megpróbálkozott, amikor elérkezett a vizsga ideje, nem bírta el a vizsgadrukkból adódó pszichikai megterhelést . nem tudta vállalni a vizsgát. A Horlux Oktatási Központban a tanárok folyamatos pozitív bíztatása, a békés légkör, a tapasztalt, jól felkészült oktatók nyugalma, a Sipkay tankonyhájában megtapasztalt lelkesítés meggyógyította Líviát. A sikeres vizsga többet ért mint egy vödör gyógyszer. Kívánjuk, hogy sikerből legyen továbbra is sok, gyógyszerből pedig kevés. Gratulálunk, Lívia! Lívia


Adatkezelési nyivántartási szám: NAIH-91750/2015