Húskészítmény gyártó (OKJ 31 541 05)

Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A009
A képzés megkezdésének feltételei: alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével, aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.

A részszakképesítéssel rendelkező képes:

  • átvenni a munkaterületet,
  • anyagokat átvenni, raktározni,
  • felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
  • betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
  • alapméréseket végezni,
  • adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
  • másodlagos feldolgozást végezni,
  • félkész és késztermékeket készíteni,
  • hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani,
  • sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
  • nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
  • zsírolvasztást végezni,
  • húskonzervet készíteni,
  • tartósító műveleteket végezni,
  • befejező műveleteket végezni,
  • eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
  • betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat.

A szakképesítés szakmai követelménymoduljai:
10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
10928-16 Darabolás, csontozás
10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás

Vizsgára bocsátás feltételei:

  • előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Vizsgatevékenység: gyakorlati és szóbeli

Húskészítmény gyártó tanfolyam díja: 110 000 Ft
A vizsga díja: 40 000 Ft
Óraszám: 240 óra (elm. 48 óra / gyak. 192 óra)