Húskészítmény gyártó (OKJ 31 541 05)
Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A009
A képzés megkezdésének feltételei: alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével, aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet,
- anyagokat átvenni, raktározni,
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
- alapméréseket végezni,
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
- másodlagos feldolgozást végezni,
- félkész és késztermékeket készíteni,
- hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani,
- sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
- nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
- zsírolvasztást végezni,
- húskonzervet készíteni,
- tartósító műveleteket végezni,
- befejező műveleteket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat.
A szakképesítés szakmai követelménymoduljai:
10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
10928-16 Darabolás, csontozás
10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás
Vizsgára bocsátás feltételei:
- előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Vizsgatevékenység: gyakorlati és szóbeli
Húskészítmény gyártó tanfolyam díja: 110 000 Ft
A vizsga díja: 40 000 Ft
Óraszám: 240 óra (elm. 48 óra / gyak. 192 óra)