Élelmiszer-, vegyiáru eladó (OKJ 31 341 05)
Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A008
A képzés megkezdésének feltételei: alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
A kereskedelmi egységekben kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában. Ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű működésével kapcsolatos eladói feladatokat.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
- Segíteni az árubeszerzést
- Átvenni az árut
- Készletezési, raktározási feladatokat végezni
- a korszerű eladói technikák alkalmazásával magyar és idegen nyelven kiszolgálni a vásárlót
- alkalmazni az eladóval szemben támasztott viselkedési formákat és magatartási szabályokat
- szakszerűen használni a kereskedelmi munkát segítő gépi berendezéseket
- a kereskedelmi egységben használatos bizonylatokat kitölteni és kezelni
- értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat végezni
- pénztárgépet kezelni,
- az ellenérték elszámolás során készpénzes, és készpénzkímélő fizetési módokat használni,
- Értékesítési tevékenységet végezni
- kereskedelmi egységet szabályszerűen üzemeltetni
A szakképesítés szakmai követelménymoduljai:
11992-16 Kereskedelmi ismeretek
11691-16 Eladástan
10028-16 Az élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása
Vizsgára bocsátás feltételei:
- előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Vizsgatevékenység: gyakorlati és szóbeli
Az Élelmiszer-, vegyiáru eladó tanfolyam díja: 90 000 Ft
A vizsga díja: 40 000 Ft
Óraszám: 240 óra (elm. 72 óra / gyak. 168 óra)