Cukrász (OKJ 34 811 01)

Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-000430/2014/A065
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más
hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
  • cukorkészítményeket előállítni
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
  • cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
  • uzsonnasüteményeket készíteni
  • teasüteményeket készíteni
  • kikészített süteményeket készíteni,
  • hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
  • nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
  • fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
  • pohárkrémeket, készíteni
  • bonbonokat készíteni
  • tányérdesszerteket készíteni
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

A szakképesítés szakmai követelménymoduljai:
11561-16 Gazdálkodási ismeretek
11518-16 Élelmiszerismeret
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv
11522-16 Cukrász szakmai feladatok
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.

Szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

  • előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele

Vizsgatevékenység: gyakorlati, írásbeli és szóbeli

A Cukrász tanfolyam díja: 190 000 Ft
A vizsga díja: 40 000 Ft
Óraszám: 960 óra (elm. 288 óra / gyak. 672 óra)