A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

Sajtó

"Újra Tanultak" Jánkmajtison és Csengerben

Emlékezetes karácsonya lesz annak a 45 fő munkavállalónak, akik a csengeri Szatmár Ízek Kft. és a jánkmajtisi Agricolae Kft. üzemében tanultak és a napokban szereztek OKJ-s Zöldség-és gyümölcsfeldolgozó szakképesítést. A projekt a TÁMOP-2.1.6-12/1-2012-0001 keretében valósult meg. A tanfolyamokat és a vizsgákat a mátészalkai HORLUX Oktatási és Vizsgaközpont szervezte. A résztvevők valamennyien dolgoznak. A megszerzett képesítésükkel, a munkavégzés minőségét és a munkaerő piaci pozícióikat erősíthetik.

A kép a jánkmajtisi vizsgán készült.

Rozsály
Fotó: Pásztor István

Egy világcégnél tanulnak

A Zeiss csoport két leányvállalata a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. és a Carl Zeiss Sport Optikai Hungaria Kft. a Mátészalkai Ipari Park egyik legnagyobb múltú vállalatának számít. A vállalat által gyártott termékek eljutnak a világ összes földrészére. A két vállalat kiterjedt beszállítói hálózattal rendelkezik, melyek kiválasztását szigorú előírások határozzák meg. A két cégnél jelenleg közel hatszázan dolgoznak. A Zeiss 1992 óta van Magyarországon és Karaffa Róbert ügyvezető igazgató nagyon fontosnak tartja a szakképzés mellett a munkatársak képzését valamint a cég innovációs törekvéseit is.


zeiss

Az optikai gyártás 42 éve telepedett meg Mátészalkán, akkor a mostani gyár jogelődje, a MOM évente 100 tanulót is foglalkoztatott, többek között esztergályosokat, műszerészeket és optikusokat. Horilla János 37 éve kezdte pályafutását a gyárban, ő felügyeli a Zeiss-nél történő szakmunkásképzést is.


Ma is szoros a vállalat kapcsolata a Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégiummal, jelenleg 18 tanulót képez az üzem, optikai üvegcsiszolónak mondja a szakoktató. – Közülük tizennégyen még a hagyományos moduláris képzésben vesznek részt, de négyen már az új rendszerben tanulnak, amely a 2013-14-es tanévben indult el. Ez 3 éves komplex képzés, és itt a gyakorlat dominál. Míg a korábbi oktatásban két év elmélet és két év gyakorlat volt a jellemző, most csak egy évig tanulnak elméletet és közben is van részük gyakorlati órákon ismerkedni a szakma fortélyaival az intézmény jól felszerelt kabinetében.

A szakiskola tanműhelyében alkatrészismeretet és optikai mérést is tanulnak, míg a második évben már az üzemben, a termelésben sajátítják el a szakmát. Ma már senki sem vitatja, hogy a korábbi tantervben túl sok volt az elmélet, viszont keveset tanultak az életből, a valódi szakmáról kevés ismeretet szereztek. Horilla János szerint a diákok nagyon szerencsések, hogy egy világcégnél tanulhatnak és maga a duális képzés is csak akkor nyerhet igazán teret Magyarországon, ha van fogadó szervezet, egy korszerű üzem, mint a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. és a Carl Zeiss Sport Optikai Hungaria Kft., ahol a legmodernebb technikát alkalmazzák és nem csak a szakmai fogásokat tanulhatják meg, hanem a munkakultúrát is.


Mátészalkán öt optikai világcég telepedett le, s aki itt szakmát szerez, az a világban bárhol elhelyezkedhet. Az a fiatal, aki beírja az önéletrajzába, hogy a Zeiss-nél szerezte a szakmát és évekig ott dolgozott, szignifikáns előnyt szerezhet a jövőbeni elhelyezkedése szempontjából. Természetesen nem ez a cél, hiszen a legjobb szakmunkásokat a Zeiss vállalatoknál is szívesen marasztalják.

2014. november

Rozsály

A fotó még a nyarat idézi a képzés kezdetét, viszont a napokban befejeződött az a zöldség gyümölcs feldolgozó képzési program, ami májusban kezdődött, a helyi ROZS-SZÖV Szociális Szövetkezet kezdeményezésére. Ezen a képzésen nyolc Rozsályi lakos vett részt, valamennyien munkanélküliek.


Rozsály

Fotó:Bíró Tamásné

A tanfolyamot a Mátészalkai HORLUX Oktatási és Vizsgaközpont szervezte, a résztvevők számára gyakorlati munkahelyet Zajtán találtak.

A Kelet Konzerv Kft. telephelyén ismerkedhettek meg a képzésben résztvevők a konzervgyárban alkalmazandó munkavédelmi és higiéniai követelményekkel.

A képzés tapasztalatait a Rozsályban tervezett üzemben fogják hasznosítani. A település egy újabb lépést tett annak érdekében, hogy még magasabb szinten lássák el a településen élőket helyben előállított termékkel és munkával egyaránt.Nem riadtak vissza a húsbárdtól a nők sem

TISZADADA. A napokban fejeződött be az a vágóhídi munkás képzési program, ami december elején kezdődött, a a START közmunkaprogrammal párhuzamosan tartották meg Tiszadadán. Ezen a képzésen tíz tiszadadai és tiszadobi lakos vett részt, valamennyien közfoglalkoztatottak.
A tanfolyamot a mátészalkai HORLUX Oktatási és Szolgáltató Kft. szervezte, a résztvevők számára gyakorlati munkahelyet Hajdúnánáson találtak.
A LAC-HÚS Kft. telephelyén ismerkedhettek meg a képzésben résztvevő hallgatók a sertés, a marha, valamint egyéb állatok vágási munkálataival, valamint a vágóhídon alkalmazandó munkavédelmi és higiéniai követelményekkel.
A képzés jellegébő adódóan - noha szivesen látnak női munkásokat is a vágóhídon-, nem kis meglepetést okozott a kft. dolgozói körében, hogy Tiszadadáról négy nőt is delegáltak a tanfolyamra.
Mind a képzésen, mind pedig a záróvizsgán jól szerepeltek a tiszadadaiak, így reményeik szerint hamarabb el tudnak helyezkedni most szerzett szakmájukban.

2014.

Előny a diplomaszerzésnél és a felvételi vizsgánál

A nyelvvizsga plusz pontjai a felvételibe még beszámítanak.
MÁTÉSZALKA. Nyelvet tanulni soha sem késő, s az élet bebizonyította, hogy érdemes. A Debreceni Egyetem után Mátészalkán is népszerűvé vált a DExam nyelvvizsga rendszer. A résztvevők a középfokot (B2) részesítik előnyben, a diploma megszerzéséhez és a felvételi esélyek növelése érdekében. Valószínű nagy érdeklődés várható a májusi vizsgákra is, hiszen a nyelvvizsgai plusz pontok a felvételibe még beszámítanak - tudtuk meg Horilla Jánostól, a Horlux Oktatási Központ vezetőjétől.

Kelet Magyarország, 2010.03.23.

Nyelvvizsga szóban és írásban

Az ország három városában működtetett vizsgarendszer szerint adtak képet tudásikról.
Mátészalka (KM) - Írásbeli, majd szóbeli középfokú nyelvvizsgát tettek angol nyelvből az elmúlt napokban a mátészalkai Horlux Oktatási Központ diákjai.

Egynyelvű rendszerben
A jelentkezők a Debreceni Egyetemen kifejlesztett, új, egynyelvű rendszer, a DExam szerint adtak számot tudásukról, ismereteikről.
- Az országban három helyen működtetik ezt a vizsgarendszert, Debrecenben, Székesfehérváron és Mátészalkán - tájékoztatott Horilla János, a szalkai oktatási központ képviseletében, és elmondta: a központban írásbeli vizsgát 77 hallgató tett, szóbelire 54 fő jelentkezett.

Kelet Magyarország, 2009.02.17.

Lépj egyet előre!

Lezárult a Lépj egyet előre! program keretében folytatott 9. és 10. évfolyamos képzés a mátészalkai Horlux Oktatási Központban. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium programja az általános iskolai végzettséggel rendelkezők számára a szakmai képzést megalapozó kétéves tanulási lehetőséget támogatja. A közelmúltban, az oktatási központ két kihelyezett csoportjában, Hodászon és Fábiánházán összesen 55 fő jutott hozzá a továbblépéshez szükséges végzettséghez.

Kelet Magyarország, 2009.02.11.

Egeret fogtak a nyugdíjasok

Mátészalka (KM) - A korábban rejtelmesnek tartott számítógép használatával ismerkedtek a nyugdíjasok Mátészalkán. Az "LLL - A hátrányok felszámolásáért" Alapítvány kínálta ismeretszerzéshez a helyet és a feltételeket a Horlux Oktatási Központ biztosította.
A Gépészeti Szakközépiskola tanárai szabad órájukban térítés nélkül oktatták a nagymama-nagypapa korosztályú tanulókat, s tették oldottá az ismeretszerzés légkörét, így a kezdeti ügyetlenkedést lelkes gyakorlás követte.

A résztvevők őszinte örömmel fogalmazták meg, hogy a lakásuk nyílászáróin kívül újabb "ablak" is nyílt számukra, ami lehetővé teszi a hétköznapok magányában az információszerzés újabb módját, valamint a kapcsolattartás eddig ismeretlen formáját.

Kelet Magyarország, 2007.03.31.

Kérdése van?

Hívjon!44/500-138

EUROPASS

Sikeresen levizsgázó hallgatóinknak lehetőségük van Europass idegen nyelvű bizonyítványt kérni.
A kérelemhez csak kattintson az "Europass kérelem" feliratú gombra:
e-Napló

A Horlux Kft. 2013. januárjától az e-Napló rendszerét használja képzései adminisztrálásához.
Oktatóink itt léphetnek be a rendszerbe:
Képző partnereinknek

OKJ vizsgák szervezése

Vizsgaszervezési tevékenységünk saját tanfolyamainkon kívül kiterjed képző partnereink, és megbízóink szakmai vizsgáztatási tevékenységének ellátására is.
A vizsgabefogadó nyilatkozat kiadásához regisztrálnia kell rendszerünkbe - ha már regisztrált partnerünk, jelentkezzen be:

Keress bennünket a Facebookon!

3555

Bizonyítványát nálunk szerezte

A Horlux-on keresztül végeztem el egy nyelvtanfolyamot, amelyen a tanárok nagyon felkészültek voltak, segítettek visszaadni a lelkesedésemet (amit már a 8 sikertelen vizsga után elveszítettem) és ott megtudtam egy pár dolgot (például hogy én használtam olyan mondatokat az írásbelin, amelyek abban a témakörben nem megfelelőek) és szerintem ennek is köszönhető, hogy megszereztem az nyelvvizsgámat és ezáltal a már régen várt (3 éve várt) diplomámat. Köszönöm Horlux! Katona Zsuzsa


Adatkezelési nyivántartási szám: NAIH-91750/2015